RESEPI : Puding Roti

Haiii...
Aku sebenarnya nak layan cerita Korea (ehhh helloooo i buka  kpopers okayyy!) tapi Unifi lembap gila lately ni sebab anak2 jiran curi line wifi main Clash of Clans!! Teruk betul perangai engko ni dik, engko tak tau ke hukum curi wifi jiran ialah HARAM! Memang esok lusa aku tazkirahkan jugak budak2 ni kang.

Pastu..pastu..hakak teringat ada orang request resepi Puding Roti kat facebook hakak! Terus hakak feeling2 jelita sambil cuci pinggan mangkuk.*baling telur kat dahi* Hmmm permintaan peminat tak boleh dihampakan. Iyelah hakak nak share resepi lah ni.

Pehhh nak buat Puding Roti lah paling senang di abad ini terutamanya untuk si bujang yg roti selalu je nak expired kan?

Bahan-bahan:
Roti putih(tak kisah brand) - 1 bungkus yg pendek
Telur - 2 biji
Susu full cream - 250ml
Gula castor - 4 sudu besar
Butter - 50g
Coklat chips
Kismis

Cara-cara:
1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk. Pukul telur guna garfu je pun takpe, tak payah mixer bagai. Kelajuan adalah paling maksima yang tangan kau mampu. Pukul telur dan gula dalam 5 minit atau agak-agak gula semua dah larut.
2. Masukkan susu dan kacau bagi sebati. Tak payah nak kacau beriye sangat, satgi tumpah kang.
3. Cairkan butter dengan api yang perlahan. Sambil tu pergi panaskan oven 10 minit dengan suhu 170°C
4. Mari koyak-koyak roti dan susun dalam loyang. Tapi kalau korang nak potong roti tu cantik2 pun takde hal, ikut suka korang lah.
5. Dah siap susun roti? Sekarang curah kan sikit butter yg dah cair tu, lepas tu curah pulak campuran susu telur gula tadi sampai agak2 roti dah terendam. Taburkan coklat cip dan kismis.
6. Ulang step 5 sampai roti korang habis.
7. Tekan-tekan sikit roti yang dah syok berendam dalam susu tu supaya padat sikit puding roti korang nanti.
8. Jom masuk oven!! 30 minit dah cukup or korang tengok atas dia dah warna perang keemasan tu dah masak lah maknanya. Haa lagi satu, jangan terkejut kalau nampak puding roti korang naik membuak-buak. Biarkan dia lepak kejap dalam oven(bukak sikit pintu oven) nanti dia akan kembali normal semula.

Dannnn...taraaaa!!

*kalau korang rajin buatlah kuah custard nya, tapi aku malas so makan dengan whipped cream pun boleh! Alaa makan camtu je pun dah sedap. Matilah puji masakan sendiri. Hahaha!

Ok lah, selamat mencuba!!
XOXO

Comments

Popular posts from this blog

Transit in Muscat, Oman

ROADTRIP : Miri to Brunei

WINTER TRIP : Switzerland (Part 2) - Mount Titlis & Lucerne